17 jan Samenleving vraagt om beveiliger 2.0
Volgens voorzitter Laetitia Griffith van de Nederlandse Veiligheidsbranche komen er belangrijke verbeteringen aan voor het werk van de particuliere beveiliger. De beveiliger 2.0, zoals zij dat noemt, zal nauwer samenwerken met de overheid en optimaal worden aangevuld door technologie.
Griffith zei dit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van haar branchevereniging waar ook Erik Akerboom, het hoofd van de Nationale Politie, het woord voerde. Beiden zijn het erover eens dat met samenwerking niet alleen meer bereikt kan worden, maar dat samenwerking ook niet meer te vermijden is. Het afgelopen jaar is al in gezamenlijk verband een zogenoemde spottersopleiding ontwikkeld. Tijdens deze opleiding leren beveiligers het scannen van ‘groepen’ mensen, het signaleren van en/of prikkelen van afwijkend gedrag bij mensen en het aangaan van gesprekken om in een vroegtijdig stadium voorbereidingshandelingen, overtredingen, misdrijven of terroristische aanslagen te voorkomen.
Ook is met onder andere de politie een convenant ondertekend om de organisatie en opvolging van elektronische alarmmeldingen gezamenlijk te verbeteren. Dit moet leiden tot een grotere betrouwbaarheid van alarmeringen, zodat 112 nog efficiënter kan worden ingezet.
Ook is de branche in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om te komen tot een gezamenlijke handreiking rond terreurdreiging bij evenementen.
De belangrijkste uitdaging die de branche ondervindt is volgens Griffith de digitalisering van de samenleving. “De fenomenale invloed die digitalisering heeft op ons doen en laten roept de vraag op of we ons voldoende bewust zijn van de impact ervan op onze dienstverlening. Welke dreigingen, maar ook kansen vloeien daar uit voort? En hoe vertalen we die dreigingen en kansen in onze dienstverlening? En wat betekent digitalisering voor de opleiding en het werk van de beveiliger? De beveiliger 2.0.”
Er zal volgens Griffith steeds meer rekening gehouden moeten worden met cybercrime, waaraan ook steeds meer ‘traditionele’ criminelen zich schuldig maken, bijvoorbeeld om waardevolle transporten te onderscheppen en de lading te stelen. De uitdaging voor beveiligingsbedrijven wordt om hun klanten ook hierin te ondersteunen, iets wat NVD Beveiligingen overigens al enkele jaren doet.
Beveiligers zullen ook meer en meer worden ondersteund door technologie. In eerste instantie door informatiesystemen, maar steeds vaker ook door robots en drones, aldus de branchevoorzitter. Verder vergt de terroristische dreiging een nieuwe blik op het beveiligen van grote publieksevenementen. De branche zal steeds meer ‘intelligence’-gestuurd moeten optreden, om incidenten voor te kunnen blijven. Dit vraagt om veel innovatie en om samenwerking met de overheid. Nieuwe wetgeving zal nog verdergaande vormen van samenwerking mogelijk maken, zodat de beveiligingsbranche berekend blijft op huidige, maar ook toekomstige dreigingen.